Bloggar jag besöker

Hyperhidros

 Det finns hjälp att få! Hos Svettmottagningen blir ni bemötta med respekt!


Här tänkte jag dela med mig av min resa till att få diagnosen Hyperhidros och den hjälp jag behöver!
En resa som tagit mig en bra bit över 10 år.Nu har jag hunnit med att få min allra första behandling och väntar på att den ska avta för att boka in nästa besök.

Jag kommer att skriva och uppdatera efterhand.Jag hoppas med detta att fler ska ta steget att våga söka hjälp eller har ni redan kämpat i många år som mig men blivit nekade,bortviftade eller fått känna er dumma och löjliga så hoppas jag ni tar er mod igen!!

Sedan tonåren har jag alltid svettats mycket från huvudet,som tjej är det ju väldigt pinsamt,det ska ju inte synas att man svettas. Sommaren är en årstid jag INTE gillar,ni förstår säkert varför ;-) men så fort jag ansträngde mig lite och till slut inta ansträngde mig alls så svettades jag,det bara rann om mig från huvudet,inte nämnvärt från någon annanstans på kroppen,lite på rygg,men inget jag tycker är lika jobbigt som från huvudet.

Jag har alltid jobbat med sociala yrken med stor kontakt med kunder,gäster mm så min svettning har verkligen varit jobbigt för mig.Än värre tycker jag att det blev när jag fick mitt första barn och det var väl ungefär då jag tog mod till mig och sökte hjälp första gången,med nedslående resultat.Så nedslående att jag tänkte att jaha,jag kanske överdriver hela känslan,kanske det är naturligt ändå,bara jag som är fjantig??

Det resulterade i att jag inte våga söka hjälp på flera år,och svettningarna,ja de fanns ju kvar såklart.
Senare,lite då och då när man kanske ändå var på vårdcentralen och sökte för något så kunde det hända att jag tog upp det här med mina svettningar men blev som alltid bortviftad med att det kan bero på det eller det eller det ska vara så,ingen tog aldrig tag i det och jag vågade aldrig stå på mig.Ibland kunde jag läsa i media om personer som svettades mycket och hade fått hjälp och jag kände såväl igen mig! Och jag fortsatte att lida och må dåligt över det,för ju äldre barnen blev desto mer socialt umgänge och aktiviteter drogs man ju in i,jag är den som alltid står där och torkar svetten ur ansiktet och verkar nervös och konstig för det blir ju lätt så när svettningen sätter igång,och som sagt, man behöver inte göra något särskilt för att börja svettas,det bara kommer.

Men så en kväll i slutet av 2011 satt jag och läste aftonbladet om hur en kille fått hjälp av Svettmottagningen och jag gick in och läste på deras hemsida och så började jag att gråta! Det finns ju faktiskt hjälp att få!

Jag tog direkt kontakt med dem men att få behandling utanför mitt landsting som ej hade avtal med det landstinget i Stockholm gjorde att en behandling skulle kosta många pengar tyvärr,men om jag minns rätt så sa hon att det snart skulle bli möjligt att få hjälp via Danmark och fick rådet att fixa en remiss från min vårdcentral.

Så sagt och gjort,det tog en tid innan jag tog mod till mig att boka in en tid,men nu hade jag bytt vårdcentral och hade hittills varit jättenöjd med dem så tillslut ringde jag.

 Jag fick en tid ganska så omgående och blev bemött på bästa sätt,inte bortviftad med att det bara är dumheter eller jag som överdriver.Läkaren hade till och med en släkting med samma problem!!
Till och börja med ville han prova behandling via Hudmottagningen på sjukhuset här i stan och om det inte hjälpte så skulle vi gå vidare därifrån med remiss till kliniken.
Jag kommer inte ihåg hur lång tid det tog innan jag fick en tid där men när jag väl var där tog mötet ungefär 5 minuter om knappt det,det enda man kunde göra för mig var att ge mig tabletter.Så vips skulle hon skriva ett recept till mig på tabletter som skulle torka ut kroppen,jag var noga med att fråga om jag verkligen kunde äta dem eftersom jag äter medicin för hjärtat så hon skulle kolla upp det och jag blev hänvisad ut i korridoren medans hon gick iväg en stund,hon kom tillbaka med receptet och svaret att det inte alls var några problem för mig att äta dessa tabletter; Oxybutynin.

Well...jag kunde inte äta dem visade det sig,de funkade inte alls med min andra medicin och jag mådde inte alls bra!Under denna period var jag även inlagd på sjukhuset p.g.a. känningar i hjärtat,men om det var tabletterna som bidrog till det eller inte låter jag vara osagt! Det var inte så lätt att få tag i någon på Hudkliniken vill jag lova men efter mycket om och men blev jag till slut kontaktad av en okänd läkare på vårdcentralen och ett nytt recept på nya tabletter; Egazil,samma resultat! Nu var det inte roligt längre så jag tog skrev helt enkelt till Dr. Carl Swartling på Svettmottagningen som sista hopp och utväg,fick svar snabbt och personligen om hur jag skulle gå till väga för att få hjälp!

Jag behövde fylla i ett formulär för att få en fullständig utredning och diagnos, så tillbaka på min VC så fick jag hjälp med detta och som sedan skickades iväg till Svettmottagningen! Och sen dess har jag fått förstklassig hjälp och behandling!! Ganska så omgående kontaktade de mig från svettmottagningen för tidsbokning på kliniken i Köpenhamn.

I Sverige finns det tyvärr inte möjlighet att få hjälp mot svettningar om inte ditt landsting har ett avtal med landstinget i Stockholm så för att få den kostnadsfria vård som man har rätt till så får man behandling i Köpenhamn istället. Inga problem med att ta sig dit ,men vi får hoppas att det i framtiden går att få vård i Sverige istället.

I augusti 2012 var det dags för min första behandling,jag var rejält nervös men med förstklassigt bemötande från ankomst till behandling av personalen så fanns det inget att vara nervös över.
Det är många stick man får men eftersom man får smärtlindring så besväras jag inte ett dugg av dem,och då gillar inte jag sprutor!! Man kan få blåmärken men jag fick bara ett litet på ena kinden efter första behandlingen,men det syndes knappt.
Jag får behandling i ansikte,på huvud och i nacke,min andra behandling var i december 2012 och min tredje är inbokad.

Jag svettas mer på övriga kroppen nu istället,bland annat från bröstet och neråt och mer på ryggen än tidigare,men det kan jag lugnt ta så länge jag är svettfri i ansikte och från huvud! OCH..
 Jag har fått ett nytt liv! Efter min första behandling i Köpenhamn grät jag av lycka i en hel vecka,ha ha.Tänk er känslan att kunna borsta håret,gå ut och gå,klä på sig eller stå och prata med någon o.s.v utan att svetten börjar rinna! Helt otroligt!!

Fortsättning följer...Jag uppdaterar texten vartefter jag kommer ihåg mer.

Är det någon som är här inne och läser och lider av hyperhidros så ge er gärna till känna,vore kul att veta om det kan ge någon hjälp!

14 kommentarer:

 1. När kommer fortsättningen.......

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag har också hyperhidros, fast för mig är det värst från händerna. Jag vill också söka vård för det, om det inte är för dyrt för jag har inte pengar till det. Är det botoxbehandlingen du får? Hur har du det nu med det? Ha det så bra!

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym! Jag får sprutor med botulinumtoxin. Jag tycker att du ska kontakta Svettkliniken,antingen via mail eller telefon,de svarar snabbt och kan hjälpa dig.Mitt landsting har inte avtal med Stockholm och därför kan jag inte behandlas i Sverige utan får göra det i Danmark,det kostar inget,och man får tillbaka upp till 1500 kr för kostnader för reseutlägg.
  Däremot vet jag att i mitt landsting behandlar de just handsvett,nu vet jag inte vart i landet du bor så det är möjligt att du kan få hjälp på hemmaplan,hjälper inte det be att få en remiss till Svettkliniken. Jag fick gå igenom 2 olika tablettbehandlingar på mitt sjukhus innan jag fick fylla i papper och bli utredd och fick diagnosen för att komma till Svettkliniken i Danmark.Min behandling räcker i ca 3 månader så var 3:e månad åker jag till Danmark,och det har hjälpt mig till ett nytt liv!! Ta kontakt så snart du kan för de hjälper dig! Lycka till och hör gärna av dig igen om du undrar över något mer!

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag har precis bokat in min första behandling i Köpenhamn, lider av svettningar i panna, rygg och armhålor. Hur lång tid har din behandling tagit? Vet inte om dom kan behandla tre ställe samtidigt? Tror fortfarande inte på att det finns hjälp att få utan är inställd på att det ej funkar och hoppas att bli positivt överraskad. Ska om ca två veckor åka ner för behandling, ska tydligen bli sövd, kanske är för att det är ryggen som ska behandlas!?

  SvaraRadera
 5. Hej anonym!

  Vad roligt att du äntligen fått hjälp. Jag behandlar ju ansikte huvud och nacke och kör allt samtidigt och vad kan det ta tidsmässigt tro..max 45 min kanske.Då har jag räknat in tiden för att sätta in nål och få morfin.Jag vet att många blir sövda,jag är det inte, tar faktiskt alltid bara en enda dos då jag inte vill må så dåligt efteråt.
  Önskar dig all lycka och hoppas med på att du blir positivt överraskad.Du kommer bli väl omhändertagen,alla är så trevliga där!

  SvaraRadera
 6. Jätte bra inlägg! Har själv hyperhidros, jag hade extrem handsvett och svettades mycket andra delar i kroppen. Jag testade antiperspirant, egazilduretter, botox och de hjälpte lite om jag använde allt samtidigt. Med tabletterna hade jag problem med torra ögon, torr mun och fick utslag i huden men det var bättre än att svettas.
  För några år sedan åkte jag till England och gjorde ETS operation, det hjälpte mycket. I början var händerna helt torra men jag svettades mer på andra ställen, nu har jag lite handsvett då och då men det droppar aldrig som det gjorde förr. Det var inte billigt men jag är glad att jag gjorde operationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jasmin

   vad härligt att höra att du fick hjälp till slut,även om resan för oss är lång så är det väl värt all möda och besvär i slutändan.Synd bara att det kostade dig en slant. Hoppas allt är bra med dig idag!

   Radera
 7. Hej. Vad kul att höra att du har fått hjälp! Tyvärr tror jag också att jag lider av hyperhidros, men jag svettas inte onormalt mycket "vätska" utan mitt problem är svettlukten :( min svett luktar otroligt mycket och deo förvärrar bara lukten. Så jag bara undrar om du vet ifall man kan få behandling för väldigt stark svettlukt i kliniken i Köpenhamn?

  Super tacksam för svar. Och tack för att du delade med dig av fin historia. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! åh jag har för mig att jag läst om det där med svettlukt och svettningar men kan inte hitta vart just nu,mitt råd till dig är att ringa Svettkliniken,eller maila om det känns bättre.De som jobbar där är experter och de hjälper dig med dina frågor.Så fråga dem så är jag övertygad om att de lotsar dig vidare eller hjälper dig på bästa sätt! Tack för att du gillar min historia.Nu är det ett tag sedan jag uppdaterade sidan,ska ta och göra det.

   KRAM

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Jag lider också av hyperhidros och har läst om behandlingen på www.botoxguiden.se/behandling-svettning-armsvett/ ska till vårdcentralen nästa vecka och hoppas min husläkare kan skicka remiss till någon klinik som gör den här behandlingen. Det verkar vara enda alternativet. HOppas verkligen på att detta funkar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hoppas verkligen du får remiss för en behandling som hjälper dig! Lycka till!

   Radera
 10. Hej Camilla, va roligt att man har möjlighet att få hjälp. Jag har nu fått tid i Köpenhamn i augusti. De sade att de hade nya regler nu, man måste lägga ut ca 4000 kr som man sedan fått tillbaka från försäkringskassan.

  Har det alltid gått smidigt för dig med försäkringskassan? Ska man tänka på några speciella intyg/kvitton man ska spara?

  Jag undrar också om du har kvar lite besvär efter behandlingarna eller förblir händerna helt torra ett tag (hoppas på det men låter för bra för att vara sant, hade gett upp hoppet om att något kunde hjälpa...)

  Tack så mycket för all information du har lagt ut också!!!
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym! Lycka till med din behandling nu i augusti! Det har aldrig varit problem med FK innan,kliniken har skött allt. Spara dina resekvitton så att du kan begära reseersättningen som man har rätt till,dock tror jag inte man får det under perioden man måste betala ur egen ficka,men sedan får man det.

   jag har inga besvär efter en behandling,det är just det som är så underbart! däremot svettas jag mer på andra ställen på kroppen,men det tar jag gärna bara jag slipper svetten i ansikte och huvud,nacke.

   Lycka till nu!

   Radera